Obecní úřad Prackovice n.L.
Prackovice nad Labem čp.54,
411 33 Prackovice n.L.

Datová schránka: ihabscw

Email: ou.prackovice@mybox.cz
Telefon, fax: 416 539 091

PONDĚLÍ

6:30  -  16:00

ÚTERÝ

6:30  -  14:30

STŘEDA

6:30  -  17:00

ČTVRTEK

6:30  -  14:30

PÁTEK

není úřední den

IČ: 00264229
B.ú.: 10420-471/0100, KB Lovosice
IČ: 00264229
B.ú.: 10420-471/0100, KB Lovosice

JAK SPRÁVNĚ KOMPOSTOVAT

Aktuální informace - Aktuální informace

Doprovodný text k přednášce o kompostování, která se uskuteční 12.11.2015 od 17 hodin v Prackovicích v budově bývalé ZŠ a v 18 hodin v Litochovicích v motorestu U brány Čech:

 

Kompostování je velmi jednoduchý proces, díky němuž jsme schopni předcházet vzniku odpadu již v místě jeho vzniku a zároveň si pro svoji potřebu můžeme vytvořit velmi kvalitní produkt - kompost. Do rukou se Vám dostává kompostér, který byl pořízen za finanční podpory z projektu "Systém sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu pro obec Prackovice nad Labem", rozhodnutí č.15234034-SFŽP se spoluúčastí obce, díky němuž se pro vás, doufáme,  domácí kompostování stane každodenní součástí vašeho života a vy se tak zapojíte do procesu, díky němuž předcházíme vzniku odpadu, jež by byl jinak uložen na skládky (kde při jeho rozkladu dochází k produkci skleníkových plynů) nebo spálen ve spalovnách, při čemž obě varianty jsou pro město/obci velmi nákladnou záležitostí a pro životní prostředí velkou zátěží.

 

V následujícím článku si v povíme, kam kompostér na zahradě umístit, v bodech si projdeme čtyři základní pravidla kompostování, dozvíte se, co do kompostéru dávat můžete a na co si naopak dát pozor a jak vlastně zjistíte, že je kompost hotový. Důležité je ale zmínit, že tato základní osnova je doplněna o přednášku, která v naší obci/městě proběhne dne … a na ní se dozvíte spoustu praktických tipů a rad, jak na kompostování, ukážeme si, jak kompostér složit a jak s ním zacházet a budete mít prostor pro vlastní dotazy.

 

Kam kompostér umístit

Důležité je mít na paměti, že kompostér musí mít zabezpečený styk se zemí. Jednak aby do něj mohly lézt žížaly a pomáhat tak s rozkladnými procesy bioodpadů, tak i z toho důvodu, aby se nadměrná vláha z kompostu mohla vsakovat do země. Taktéž bychom měli věnovat přípravu nalezení vhodného místa k umístění kompostéru tak, aby donášková vzdálenost byla krátká a aby byl kolem kompostéru dostatečný prostor pro manipulaci s hotovým kompostem (kompost můžeme odebírat ze všech stran a proto jej nikdy neumisťujeme do rohu či přímo k plotu).

 

Co do kompostéru patří

  • bioodpad z domácností (zbytky ovoce a zeleniny, káva, čaj, skořápky, zbytky pečiva, lepenka, papírové kapesníky a ubrousky)

  • bioodpad ze zahrady (listí, tráva, posekané větve nebo štěpka z větví, piliny, kůra, popel ze dřeva)

  • bioodpad z chovu hospodářských zvířat (podestýlka hospodářských zvířat a POZOR! pouze trus býložravých hospodářských zvířat!

  • jednoduše veškeré bioodpady rostlinného původu!

 

Co tam naopak nepatří vůbec:

  • maso a kosti

  • mléčné výrobky

  • velké množství vařené stravy

  • chemicky ošetřené materiály (nabarvené dřevo nebo štěpka z něj)

  • jinak zrecyklovatelné materiály - sklo, plasty, kovy

 

Čtyři základní pravidla kompostování

  • obsah se nevrství, ale promíchává

  • musíme sledovat správnou vlhkost a vyvarovat se dvěma základním chybám kompostování - nadměrné vlhkosti kompostu či jeho vysušení

  • čím menší částice do kompostéru dáme, tím rychleji bude kompostovací proces probíhat.

  • kompostování je aerobní proces - probíhá tedy za přístupu vzduchu, musíme tedy dbát na jeho provzdušňování v případě, že je kompost moc vlhký atd.

 

Jak využit hotový kompost

Hotový kompost je cenná surovina, která napomáhá navrácení bioodpadu zpět do půdy. Kompost nám pomáhá udržet kvalitu půdy a v některých případech ji může výrazně zvýšit. Obsah humusu v kompostu přispívá k jímavosti vody v půdě.

 

Hotový kompost je tedy nedocenitelný při zúrodňování půdy, ale využijeme jej i při rekultivacích, skvěle se hodí ke všem plodinám a ocení jej zejména ovocné stromy, okrasné keře a dokonce i trávníky. Taktéž jej můžeme využít i při domácím pěstování okrasných květin či zeleniny na balkonech, terasách či zahradách a polích.

 

Podrobně se s jednotlivými kapitolami seznámíme během přednášky, kde si například povíme i o tom, jak zacházet s plevelem tak, aby nám výsledný kompost neuškodil na zahrádce a nepomohl plevelu k jeho šíření a jak vlastně poznáme, že je kompost hotový.

 

Dozvíte se také odpovědi na časté otázky typu:

  • Mohu dát do kompostéru kůru či slupku z cizorkajného ovoce, které je ošetřené nějakým postřikem?

  • A co plesnivé ovoce či zelenina, vadí plíseň v kompostu?

  • Co dělat s kompostem pokud zapáchá?

  • Kompostovací proces se mi zdá velmi pomalý, jak ho mohu urychlit?

  • Jak je to s kompostováním v zimě? Musím se o kompostér v zimě postarat?

  • A co když mám pocit, že mi kompost zapáchá? Jak si pomoci?

  • Jak poznám, že je kompost zralý a mohu jej použít na své zahradě?

  • Za jak dlouho bude kompost hotový a budu jej moci použít na své zahradě?

 

Udělejte si tedy čas a přijďte se dozvědět spoustu praktických rad o domácím kompostování. Věříme, že pomocí kompostérů dokážeme předejít vzniku odpadu ve velké míře. Bioodpad totiž tvoří až 50 % veškerého odpadu a to je jen jeden z mnoha důvodů, proč stojí za to kompostování věnovat patřičnou pozornost.






 

 

Aktualizováno (Čtvrtek, 05 Listopad 2015 11:28)